Een BIJzonder bezoek

Als afsluiting van ons thema ‘kriebelbeestjes’ komt de Woerdense stadsimker Chris van Iersel op bezoek in onze klas.

Zoem, zoem, zoem, de bij zit op de bloem. Ze komt wat honing vragen om naar de korf te dragen.

Tijdens het bezoek van de imker horen wij dat bijen vroeger in een korf gehouden werden. Tegenwoordig zitten de bijen in een kast. Bijen houden niet van regen en bij regen lekt een korf door en een kast niet. Een groot bijenvolk bestaat soms uit wel 50.000 bijen. De imker heeft een echt bijenvolk bij zich. Wat een gekrioel! Wij zien de koningin, de werksters (vrouwtjes bijen) en de darren (mannetjes bijen). Wat prachtig om te zien! En als we heel stil zijn, horen wij de bijen ook zoemen. Bijen praten met elkaar legt de imker uit. Als wij aan iemand uitleggen waar hij heen moet, doen we geen dansje. Maar bijen doen dat wel om elkaar te vertellen waar ze de nectar kunnen vinden. De imker laat ons zien hoe hij de honing uit de raat haalt. En wie wil, mag ervan proeven! Lekker zoet. Het imkerpak willen sommige kinderen ook heel graag passen en de pijp wordt ook uitgeprobeerd. Tot onze verrassing mogen wij een kaars van bijenwas maken. De vrouw van de imker legt goed uit hoe dat moet. Vol trots nemen wij de kaars mee naar huis aan het einde van de dag.

Tijdens het thema kriebelbeestjes hebben wij buiten kriebelbeestjes gezocht. In de plastic bak kunnen we ze goed bekijken. En wat leuk dat er een microscoop is in onze themahoek. Nu kunnen wij een vleugeltje van een vlieg en een spinnetje van heel dichtbij bekijken! We zien alle details zo heel goed. De denkvragen over het thema leveren genoeg denkstof op. Waarom is een mier die van de tafel valt niet dood? Hoe kunnen lieveheersbeestjes op het plafond lopen? Hoe proeft een vlinder? Zelfs thuis wordt er gezocht naar antwoorden. Wat hebben we fijn gewerkt met elkaar! Groep 2 heeft een eigen insectenboekje gemaakt. Groep 3 heeft prachtige tekeningen gemaakt en boekjes over insecten gelezen. We gaan nu met elkaar de laatste periode van het schooljaar in. Ons nieuwe thema is: ‘De kinderboerderij’.