BOOMPJE KLIMMEN

BOOMPJE KLIMMEN… hoe je een olifantenprobleem kunt oplossen

Toon Tellegen vermaakt ons met zijn fantastische verhalen over de olifant. Het lijkt een onoplosbaar probleem: Hoe krijgt de olifant het voor elkaar om in een boom te klimmen, zich in de top van de boom te verwonderen over de verte, én daar een pirouette te maken? Het is echt heel grappig om over allerlei oplossingen van dit probleem na te denken. De sleutel is: sta open voor allerlei oplossingen voor een lastig probleem.

En nu zelf ‘boompje klimmen’
Dit komen wij ook geregeld in ons werk tegen. Zoals de breinbreker over de wiskundeleraar… We ontdekten dat dit probleem meer van ons vraagt dan een simpele optelsom. Uitproberen, dat was de eerste stap. En het resultaat van deze eerste stap gebruiken voor een nieuwe poging. Het was een uitdagend klusje, en na fiks ploeteren kwamen we op het antwoord uit. Ieder duo via z’n eigen route.

De les van vandaag? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden! Sta open voor verschillende oplossingen. Lukt het niet op de ene manier, probeer het dan op een andere manier. Geeft stap 1 niet direct het eindantwoord, ga dan voor stap 2, 3, desnoods voor 10 stappen. En geniet van de voldoening als je uiteindelijk het antwoord gevonden hebt! Leren, en ploeteren is gewoon onwijs leuk!