Wie is nijvere Neeltje?

Neeltje woont in kleine houten huisje in de Zaanstreek samen met haar ouders, broers en zusjes. Het is een arm vissersgezin. Op een ochtend komt haar vader Neeltje vroeg wakker maken, om haar te vertellen dat ze gaan verhuizen. Neeltje besluit zo veel mogelijk spulletjes uit het oude huisje te verzamelen, om zo de jaren die ze in het huisje heeft gewoond nooit meer te vergeten. Ze verzamelt echter zoveel spulletjes, dat die niet allemaal mee kunnen naar het nieuwe huis. Wat nu? Gelukkig heeft de burgemeester een oplossing. Er is een museum in Zaandam, daar kan haar verzameling vast naartoe.

We luisteren ademloos naar dit verhaal in het kleine vissershuisje bij de Zaanse Schans. En op de vraag van de museumdocent wat een burgemeester is, klinkt vastberaden het antwoord: ‘De baas van Woerden’. We krijgen allemaal iets uit de verzameling van Neeltje. We dragen ‘onze schat’ heel voorzichtig in een tasje naar het museum en zetten het in de daarvoor bestemde kast.

Ook bekijken we verfmolen De Kat en klimmen langs smalle trappetjes helemaal naar boven. Wat zijn die wieken groot! De molenaar gaat ze zelfs even stilzetten voor ons zodat we kunnen zien hoe dat werkt. En tot slot smullen we van de lekkere pannenkoeken! We kijken terug op een hele leuke dag bij de Zaanse Schans!

En, we willen het molenfonds hartelijk bedanken voor het feit dat zij onze schoolreis hebben gefinancierd!