Wij zijn verantwoordelijk!

Wij zijn verantwoordelijk… Wat betekent ‘verantwoordelijk zijn’ eigenlijk? En waarvoor zijn wij verantwoordelijk? En wat doe je dan als je verantwoordelijk bent? Hoe kunnen anderen dat aan jou zien?

Sinds vorige week staat de kernwaarde ‘verantwoordelijkheid’ centraal. In de groepen denken we na wat verantwoordelijkheid betekend en waarvoor je verantwoordelijk bent. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor ons zelf, maar ook voor onze naaste. In de stam van onze kernwaardenboom staat immers ook de oorsprong van onze kernwaarde ‘God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf’.
En verantwoordelijk zijn gaat ook om de natuur en Gods schepping. In groep 2/3 noemden de kinderen waren dit zo belangrijk was: ‘De Heere heeft de aarde mooi geschapen en daar moeten wij goed voor zorgen’.

Afgelopen donderdag gingen wij hier praktisch mee aan de slag. Deze dag stond centraal rondom het verantwoordelijk zijn voor de natuur en zwerfafval. Er kwamen gastdocenten die ons meer vertelden over afval en welke gevolgen dat had voor de natuur. Maar ook hoe wij afval beter kunnen gebruiken en wat onze taak is om de natuur schoon te houden. Ook gingen wij op zoek naar zwerfafval om de buurt een beetje schoner te maken. En met elkaar hebben we best veel gevonden: 5350 stuks afval!