Excursie Petruskerk

De Petruskerk

Groep 8 van de Jan de Bakkerschool gingen vrijdag jl 10 september naar de Petruskerk.
We liepen eerst naar de kerk toe. Toen we daar aankwamen stond er al iemand op ons te wachten.
We werden in 2 groepen verdeeld en kregen een rondleiding door de Petruskerk.
De man die ons rondleidde vroeg waar we op stonden. Wij zeiden: ‘op tegels,’ ‘nee,’ zei de man,’ we staan hier op grafstenen’. De rijkere mensen konden een graf betalen in de kerk. De nog rijkere mensen konden een mooier graf laten maken dan de armere. Op een gegeven moment werd dat verboden vanwege de hygiëne en de stank. Daarna kregen we uitleg over Jan de Bakker.
Daarna gingen we naar de toren. Op de eerste verdieping stond een vrouw op ons te wachten, die gaf ons uitleg over de toren: dat de Fransen in de toren waren en werden aangevallen door de Hollanders toen maakten ze op de toren een vuur zodat ze het in Utrecht zouden zien en te hulp komen. Maar het was niet zo’n goed idee want de toren vloog in brand en viel om op de kerk. En toen vloog de kerk in brand en brandde de halve stad af. Toen gingen we nog een verdieping hoger
[Langs de smalle trap] waar een vrouw ons stond op te wachten. Zij vertelde over de klokken en het carillon (dat is een soort orgel waar je de klokken mee bedient.) maar dat gaat tegenwoordig met de computer. En toen gingen naar de bovenste verdieping. Waar het uitzicht was nageschilderd. Later gingen wij op de trans (dat is de buiten ring van de toren als je naar buiten wild kijken) je kon tot Utrecht kijken. We konden het dak van de school zien. We konden zelfs de paal van de Mac Donalds zien. En we ook nog Arie Blok zien.
Dat was onze excursie we hebben een fijne middag gehad.

Groetjes van groep 8

Geschreven door Matthijs Broekhoff & Marnix Don