Daar zit een luchtje aan…

Soms zijn er van die dagen dat de mondkapjes ineens gemist worden (aldus sommige leeringen). Groep 6 ging namelijk op excursie naar het kaaspakhuis in Woerden. Zoals u wel kunt raden zat daar een luchtje aan. Bij aankomst werden we uiterst vriendelijk ontvangen door de kaasmeesters. We kregen eerst een heus rollenspel voorgeschoteld over hoe men vroeger onderhandelde over de prijs van kaas. Later mochten we dit zelf ook nog eens overdoen. Daarbij bleek al snel dat er een aantal geboren handelaren in groep 6 zitten. Het was dan ook een hele klus om tot een goede prijs te komen.
Terwijl wij in het kaaspakhuis waren, was de kaasmeester druk bezig met het maken van kaas. Een hele klus voordat de kaas uiteindelijk op ons bordje ligt. Er moeten veel dingen aan de kaas worden toegevoegd voordat de kaas heerlijk van smaak is. Maar pas op, een kaas kan wel smaken, hij mag ook niet teveel gaatjes hebben. Dit leerden we toen we boven in het kaaspakhuis mochten kijken, waar de kazen lagen opgestapeld. Reuze interessant, ook al was de geur van de kaas voor sommigen net iets teveel van het goede. Met soms dichtgeknepen neuzen werd er ademloos geluisterd naar de kaasmeester. Elke dag draait hij honderden kazen om, spierballen waren dan ook een vereiste. Nou en die hebben we in groep 6, de ene na de andere kaas werd omgedraaid. Als volleerde kaasmeesters gingen we te werk.
Van koe tot aan de boterham, een goede kaas maak je niet zomaar weet groep 6 nu. Met deze les in ons achterhoofd, en onze monden vol met kaas, gingen we al smakkend en smikkelend weer terug naar school. Een geslaagde ochtend dus en nog lekker ook!