Een hok voor ons dier

Hoe ziet het hok van een olifant eruit? Wat is belangrijk voor de pinguïn? Wat doet een leeuw? Waar woont een krokodil? Wat eet een giraf? Vandaag zochten we op deze vragen een antwoord.

Waarom deden we dit?
We maakten deze week een dier van klei: een olifant, pinguïn, leeuw, krokodil of giraf. Eerst bekeken we de boekjes om op te zoeken hoe het dier eruit ziet: Hoe ziet de staart van het dier eruit? Hoeveel poten heeft het dier? Hoe ziet z’n kop eruit?
Vandaag bekeken we de boekjes opnieuw. Maar deze keer zochten we naar informatie over waar het dier woont, wat het eet, wat het doet. Deze informatie hadden we nodig om na te denken hoe het hok voor ons dier eruit moet zien. Wat is belangrijk voor ons dier? Dit tekenden we op het blad.

Wat leerden we hiervan?
We leren meer over de verschillende dieren: Wat eten ze? Waar wonen ze? Hoe zien ze eruit?
We leren ook om op zoek te gaan naar informatie. Dat kan door de plaatjes te bekijken.
Maar waar we ook mee oefenden was om het samen te doen. Want met elkaar moesten we op zoek naar informatie en met elkaar moesten we een plan maken. Dan is het belangrijk om met elkaar goede afspraken te maken. Dat vinden we soms nog best lastig, want we willen allemaal graag tekenen en het plannetje doen wat wij in ons hoofd hebben. Maar door goede afspraken te maken en naar elkaar te luisteren, lukt dit steeds beter!

Wat gaan we hiermee doen?
We moesten ook nadenken welke spullen we nodig hadden voor het hok. Want volgende week gaan we het hok ook echt maken. En het hok maken doen we ook met een groepje. Dan gaan we het plan wat we in het groepje bedacht hebben uitvoeren. Dit gaan we samen doen. Ook dan gaan we weer oefenen met het samenwerken.

Aanvulling: Hoe zijn onze hokken geworden
Inmiddels zijn onze hokken ook echt gemaakt. Hoe ging dat? We gingen eerst weer met elkaar in overleg. Want het samenwerken en overleggen was belangrijk. Wat doe jij? Zal ik dit doen? Als ik nu de boom maak, maak jij dan het water? Dat waren vragen die we hoorden. Soms moesten we opnieuw op onderzoek uit in de boekjes. Want wat nu als er een boom wordt gemaakt voor het hok van de pinguïn, maar één van de kinderen denkt dat een boom niet bij de pinguïn hoort? In het boekje konden we het antwoord wel vinden.
En bent u benieuwd hoe de hokken zijn geworden? Kijk dan naar de laatste foto’s.