Herfst

Herfst, herfst, herfst is weer gekomen. Dat is het begin van een liedje over de herfst. We zingen dat liedje heel vaak in de BTW periode. Want " herfst", dat is ons thema van BTW. Als u het aan ons vraagt: dan zingen we het liedje voor u!

Wat gebeurt er in de herfst?

We zien allemaal dat in de herfst de bladeren van de bomen verkleuren. We leren dat de boom in de winter dood kan gaan, als de blaadjes aan de boom blijven. Daarom haalt de boom alle belangrijke stoffen uit de blaadjes. De mooie groene kleur gaat weg en je ziet dan alle andere mooie kleurtjes van het blad. Dan komt er een klein kurklaagje waar het blaadje zit, daarna valt het blaadje van de boom. Mooi he? Zo zorgt de Heere voor de bomen.

Wat leren we over de herfst?

We leren dat er verschillende bomen zijn. Die bomen kun je herkennen aan de blaadjes. We weten nu hoe de blaadjes van eiken, beuken en kastanje bomen eruit zien. De bomen bloeien in de lente en nu komen er vruchten aan. We kenden al veel vruchten, aardbeien en appels en peren. Maar die bedoelen we niet! We bedoelen de vruchten van de eiken, beuken en kastanjebomen. Die vruchten : eikels, beukenootjes en kastanjes eten wij niet. Maar weet u wie daar wel heel blij van worden? Ja, dat klopt! eekhoorntjes, die smullen ervan! We ontdekken ook dat paddestoelen afval van blaadjes enzo opruimen, daar groeien ze van!

Wat maken we?

We tekenen, verven en plakken over de herfst. Spinnen horen ook bij de herfst. We tekenen een mooi web met wit vetkrijt. Daarna gaan we we er met ecoline overheen. Dat wordt mooi zeg! We maken ook een seizoenskalender en paddestoelen. En we verven heel veel wc- en keukenrolletjes bruin en groen. Dat zijn de takken van onze “boom”. Kijkt u mee, naar onze foto’s?