In en óp de Petruskerk

Met klassendag, de dag voor monumentendag, zijn we op excursie geweest naar de Petruskerk. Verschillende leerlingen schrijven hierover.

Eerst kregen we een rondleiding in de Petruskerk over de geschiedenis van de kerk. We hebben er veel van geleerd. We hebben zelfs nog beelden gezien die de beeldenstorm hebben overleefd. Daarna hebben we de kerktoren beklommen. Met super veel treden dus een vermoeiende wenteltrap. Bij de klokken vertelde de gids ons hoe ze werken. Er is vier jaar geleden nog een klok bij gekomen. We hebben ook nog een paar noten op het carillon gespeeld. We zijn ook nog op het balkon van de toren geweest. Daar kon je heel ver kijken. Het was heel leuk!

In de middag van elf september gingen we op excursie naar de Petruskerk. We gingen ons in twee groepen splitsen en er waren twee vertellers die ons door de kerk leidden. We begonnen bij de achterkant van de kerk. De gids vertelde ons over het ontstaan van de Petruskerk. En over de beeldenstorm. Toen gingen we naar de toren en de meneer vertelde over de brand van de toren. Er kwam leger. Dat zag de torenwachter. Hij wilde de commandant waarschuwen en toen maakte de torenwacht een vuurtje om te seinen naar de commandant. Dat liep uit de hand. Het bovenste deel van de toren was van hout gemaakt. Dat fikte helemaal af en een deel van de toren viel op de kerk. De huizen er naast waren ook van hout dus dat vloog ook in de fik. Een goed plan, liep dus helemaal verkeerd af…