Met Prodemos naar Madurodam en de Tweede Kamer

Bouw jullie eigen stad: Democracity… Een uitdaging voor groep 8! We zijn nog maar net aangekomen in Madurodam en we worden meteen aan het werk gezet. Verdeeld in 5 partijen denken we na over de vraag hoe onze stad er uit moet komen te zien. En vooral: Wat vinden we belangrijk? Een snackbar, politiebureau en kerk worden al snel geplaatst. Meerdere groepen vinden het belangrijk dat er ook ruimte is voor andere geloofsovertuigingen. Maar is het slim om een moskee naast de kerk te zetten? Dat wordt misschien ruzie… “Zo aardig zijn wij ook niet altijd voor anderen”, merkt één van ons op. Door dit spel te spelen, ontdekken we wat democratie is: we doen het met z’n allen, de meerderheid beslist, niet alles wat je wil kan ook. Na een speurtocht in Madurodam en een half uurtje op eigen gelegenheid Nederland in notendop te bekijken, stappen we de auto weer in.
Een kwartiertje later staan we op het plein van de Ridderzaal. Met een opdrachtenblad bekijken we dit prachtige gebouw tot in detail. Na een korte wandeling staan we bij de ingang van de Tweede Kamer. Jassen en tassen in een bak, iedereen wordt gescreend voordat we naar binnen mogen. Verboden spullen worden in beslag genomen… Even later volgen we een boeiend debat: De jongerenpartijen houden hun betoog over liefde en trouw. Tot onze verrassing gaat de Bijbel tijdens het debat open: “Dat de goedertierenheid en de trouw u niet verlaten; bind ze aan uw hals, schrijf ze op de tafel uws harten” (Spreuken 3).
Tot slot neemt Hannah’s vader ons mee naar de SGP-afdeling. Even de sfeer snuiven… In de Gerrit Kasteinkamer horen we het indrukwekkende verhaal over de verzetsheld Gerrit Kastein.