Street wise

Streetwise: dat betekent dat je wijs doet als je op straat bent. En Streetwise? Dat zijn we wel, na het oefenen met ANWB Streetwise. We oefenen hoe we veilig over steken. We leren ook waarom het dragen van een gordel in een auto zo belangrijk is.

Wat leert groep 3?

Het thema in groep 3 is “Blik en Klik”. Het woordje “blik” betekent: goed kijken. We leren daarbij om goed te kijken als we gaan oversteken. En “Klik” : hoor je de klik van je gordel, als je die vastmaakt in de auto? We leren dat het heel belangrijk is om een gordel om te hebben, als je meerijdt in de auto.

Waar loop je veilig?

We oefenen eerst waar je veilig loopt op de stoep. Is dat aan de straatkant of aan de kant van de huizen en de tuintjes? Meester Jeroen doet het voor. Loop je aan de kant van de huizen , dan is het niet zo erg als je struikelt. Dan val je misschien in een tuintje of tegen een hekje. Dat is niet leuk, maar ook niet heel erg. Struikel je aan de straat kant dan val je misschien wel op de straat! Oei! dat is gevaarlijk.

Wat is de kijklijn?

We oefenen het oversteken. Lastig hoor: als er geparkeerde auto’s staan. We kijken eerst in de auto of er een bestuurder in zit. Nee? Dan blijft de auto stilstaan. We lopen tussen de auto’s een stukje de weg op. Stoppen tussen de lampen: dat is de kijklijn. Nu kunnen we op de weg kijken of er verkeer aankomt. Even zwaaien; want we kunnen nu de auto goed zien.

Waar steek je veilig over?

Je steekt veilig over bij een zebrapad. Je moet wel goed uitkijken: want soms rijden auto’s toch door. We leren een opzegversje over het oversteken. Dat gaat zo: Wacht tot het licht op groen staat, kijk naar de bestuurder, wacht op het teken, pas daarna mag je oversteken. We oefenen allemaal met oversteken en dat gaat heel goed. Pas op hoor! Soms staat het licht nog op rood, dan moet je wachten. We steken allemaal over en we kleuren even als we moeten wachten.

Waarom moet je een gordel om?

Albert had zijn gordel niet om. Dat is heel gevaarlijk, want als iemand remt kun je hard vallen of tegen de ruit botsen. De gordel moet ook langs je nek en niet achter je rug. Het is helemaal veilig om op een stoel verhoger te zitten. Dat moet van de politie tot je 1,35 meter bent. We rijden allemaal mee in de auto en we doen onze gordel goed om. Albert doet dat niet. O, nee! Hij valt steeds naar voren en stoot hard zijn hoofd. We zijn ook sterk: we duwen allemaal de auto weer terug.