Een huis voor Boer Boris

‘Mag ik bij jullie in de klas komen wonen?’ In de brief van boer Boris vroeg hij dat aan ons. Er wonen verschillende dieren van zijn boerderij bij ons in de klas. Het werd erg stil op zijn boerderij en nu wil hij graag ook bij ons in de klas wonen. Maar wel graag in een echt huis. Of wij dat voor boer Boris willen maken. Dat wilden wij natuurlijk wel.

We hebben geleerd in welke stapjes een huis gebouwd wordt. We hebben geleerd over de bouwtekeningen van de architect, het metselen door de metselaar, de spullen van de bouwvakker, het werk van de timmerman en het schilderen door de schilder. Hieromheen hebben we een heleboel woordjes geleerd. Aan het begin van het thema hebben we een woordweb gemaakt met alle woorden die we al kenden (zie foto: zwarte woorden). Aan het eind van het thema hebben we deze aangevuld (zie foto: rode woorden). Wat konden we aan het eind veel woorden bedenken over het thema ‘bouwen’!

In de bouwhoek en huishoek zijn we druk bezig geweest met het bouwen van het huis. De muur werd gemetseld, waarbij we goed nadachten hoe we de stenen neerzetten. We hebben namelijk geleerd hoe een stevige muur gebouwd wordt. Er wordt gewerkt met hamers, zagen, schroevendraaiers en nog veel meer ander gereedschap. Maar voordat we hard kunnen werken, moeten we eerst naar de bouwmarkt. Daar is al het gereedschap te koop. We oefenen met het maken van bonnetjes en het zeggen van de juiste prijs. We oefenen met het betalen. Hoeveel muntjes van 1 euro moet ik geven? En wat gebeurd er als ik een muntje van 2 euro gebruik? We hebben geleerd wat de caissière zegt en wat de klant zegt. Zo horen we in de hoek: ‘Wilt u een bonnetje?’ en als antwoord daarop ‘Nee, dankuwel’ of ‘Ja, alstublieft’.

We bouwen met elkaar een klein huisje voor boer Boris. Eerst moesten we de steentjes zelf maken, daarna maakten we het cement klaar om de stenen op elkaar te metselen. Wat was het leuk dat we zagen dat de werkmannen ook cement aan het maken waren op het plein. Sommige kinderen hadden bedacht dat ze dat ook wel konden. En al snel werden de plassen water en wat zand gemengd tot zelfgemaakt cement.

En ook de zandbak werd, bij lekker weer, een echte bouwplaats. Muren werden gebouwd, leidingen werden met grote slangen aangelegd. Er werd gegraven, glad gemaakt en nog veel meer. We deden onze bouwhelm op, net als een echte bouwvakker.