Afval in de bak

Na de sponsor actie zijn er in groep 3 wat vragen. Afval doen we in de goede afvalbak: maar wat gebeurt er daarna met het afval? We leren over recyclen en weten wat GFT en PMD betekenen. We weten nu dat paddenstoelen ook met opruimen te maken hebben.

Hoe starten we?

We houden een sponsoractie voor het plein en ruimen het afval in de buurt op. Waarom is het zo belangrijk om het afval op te ruimen? Afval is niet goed in de natuur: soms blijft het heel lang liggen en worden het hele kleine stukjes afval. Dieren kunnen van het afval dood gaan. De Heere heeft de aarde geschapen en Hij wil graag dat we goed voor de schepping zorgen.

Wat willen we leren?

We gaan samen bedenken waar we meer over willen weten. Bijv. Hoe kan het dat een dier stikt in plastic, waar gaat het afval heen, welk afval gaat naar de vuilnisbelt? Sommige kinderen schrijven deze vragen op. We gaan samen ontdekken wat de antwoorden zijn. We lezen in boeken, we kijken naar uitleg op de computer en vragen ook dingen aan grote mensen.

Wat weten we nu?

De mensen gaan het afval vaak recyclen. Het betekent dat het opnieuw gebruikt wordt. Dat kan met plastic, papier en glas. Soms moet er iets bij. Je kan van oud papier nieuw papier maken: maar dan moet je er wel hout bij doen. Glas wordt eerst heel goed schoongemaakt en dan heel warm gemaakt. Ze doen dat hele warme glas ( het is vloeibaar : je kan het gieten) in een vorm. En daar is een nieuwe fles. Van oud plastic maken ze soms shirten. Groente-, fruit – en tuinafval wordt compost: dat is eigenlijk nieuwe aarde voor in je tuin. Sommige flessen kun je ook naar de supermarkt brengen: je krijgt dan statiegeld.

Weet u dit?

Paddenstoelen horen ook bij het afval opruimen! Ze ruimen de natuur op. Paddenstoelen ” eten ” het afval van de bomen op. De blaadjes en de afgevallen takken. Ze maken er eten van voor de bomen en planten. Dat eten noem je: voedingsstoffen. Ze geven de voedingsstoffen aan de wortels van planten en bomen.

Wat maken we?

We maken op het prikbord een “foto” van ons zelf. We zijn daar druk bezig met het opruimen van het afval. We maken met drie of vier kinderen een poster. Samenwerken heet dat. We zoeken in folders het goede afval en plakken dat op. We schrijven erbij welk soort afval het is. Samenwerken is nog best lastig: je moet samen praten ( dat noem je overleggen) en kan niet altijd je eigen idee doen. We schilderen allemaal een of meer paddestoelen.