Druk met drukwerk

In onze klas maken we gebruik van veel boeken. Rekenboeken, taalboeken, leesboeken het is allemaal drukwerk. We vinden het heel gewoon dat er zoveel boeken gedrukt worden. Maar is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Wij hebben ons in de achterliggende weken druk gemaakt met drukwerk door mee te doen aan het project “Druk met Kunst”.

Wat is het project “Druk met Kunst”?

Stichting KUVO heeft een project bedacht om oude drukkunsttechnieken onder de aandacht te brengen. Het project had drie onderdelen: Museum in de klas, bezoek aan de drukwerkplaats en een leskist.

Wat leerden we bij het museum in de klas?

Een medewerker van KUVO had voorin de klas diverse werkstukken op schildersezels neergezet. We leerden zo verschillende druktechnieken onderscheiden. We hebben ook ervaren dat het een hele klus is om een ets te maken. Wij probeerden het met potlood op papier, maar het maken van een gravure kost nog veel meer tijd.

Wat hebben we geleerd in de drukwerkplaats?

Op de bovenste etage van Het Klooster bevindt zich de drukwerkplaats. We hebben een korte uitleg over de geschiedenis van de boekdrukkunst gekregen. We verbaasden ons over het monnikengeduld waarmee de eerste Bijbels overgeschreven werden. We zagen de letterbakken vol loden letters in verschillende maten. Ook maakten we kennis met wat oude typemachines.

Wat mochten we doen in Het Klooster?

We probeerden om zonder vlekken met een bamboepen en inkt mooie letters te schrijven. Dat was een hele klus. En dan te weten dat monniken met zo’n pen zelfs dik en dun schreven. Bij een andere tafel mochten we met een echte typemachine een tekst typen. Wat een ervaring om elke letter met kracht op je papier te moeten krijgen. In een andere ruimte stempelden we met echte, loden drukletters onze namen op papier. Niet eenvoudig om al die letters bij elkaar te sprokkelen.

Hoe zijn we op school aan de slag geweest?

We leerden werk in spiegelbeeld maken. Gravures en drukwerk maken heel veel gebruik van spiegelbeeld. In de leskist zaten allemaal materialen voor het maken van een linoleumdruk. We maakten een tekening, die we ook op linoleum zetten. Met een guts hebben we de tekening in het linoleum uitgesneden. Zo ontstond er een drukplaat. Deze hebben we ingerold met drukinkt en op een vel papier afgedrukt. We zijn erg trots op de resultaten.